Thursday, June 3, 2010

Dzhannet: Perjuangan Getir di Bumi Terpinggir


Sementara semua dunia Islam tertumpu kepada perjuangan rakyat Palestin (termasuk perjuangan kabur al-Fattah) menentang Rejim Israel, sehingga banyak bantuan dihulurkan kepada mereka meskipun menghadapi ancaman ganas daripada tentera Yahudi, nun jauh di bumi Caucas bergolak satu pertempuran yang sengit. Kerana jurang perhubungan luar dan bahasa, maka berita-berita dari bumi berkenaan agak lambat sampai kepada kita berbeza dengan tempat-tempat lain di Timur Tengah dan Afrika.

Membaca kisah perjuangan rakyat Dagestan, sebenarnya menuntut kita agar memberi bantuan atau sokongan padu buat mereka sama sepertimana sikap prihatin kita kepada umat-umat Islam lain yang tertindas di tanah sendiri. Gambar sepasang suami isteri yang telahpun tiada lagi di atas ini mampu menceritakan serba sedikit tentang semangat tinggi dan kisah getir perjuangan mereka. Dzhannet, yang berusia 17 tahun ini telah membuat serangan berani mati demi menuntut bela atas kematian suaminya menyebabkan 12 orang terbunuh di Moscow.

Ramai penduduk Dagestan menuduh Moscow cuba mencetuskan kebencian orang ramai terhadap Caucasus Utara yang majoriti penduduknya beragama Islam. Kremlin menganggap wilayah itu sebagai masalah politik tempatan paling besar dihadapinya.

Kebangkitan Islam semakin membara di wilayah itu, khususnya di Dagestan, Ingushetia dan negeri jiran, Chechnya, yang menyaksikan dua peperangan menuntut pemisahan dari Moscow pada pertengahan 1990-an.

Tentera Tsar yang mengambil masa puluhan tahun untuk menawan wilayah itu pada abad ke-19 kini berterusan menjadi wilayah yang menentang pemerintahan Moscow. Pejuang Islam yang didorong kemiskinan dan ideologi jihad global melancarkan serangan hampir setiap hari di Caucasus Utara dengan hasrat membentuk sebuah negara Islam merdeka.


Rujukan:

- MyMetro

No comments: