Wednesday, February 20, 2013

Syeikh Wahbi Sulaiman al-Ghawiji رحمه الله


Syeikh Wahbi Sulaiman al-Ghawiji

إنا لله و إنا إليه راجعون

As-Syeikh al-‘Allamah al-Kabir al-Mursyid Syeikh Wahbi bin Sulaiman al-Ghawiji al-Hanafi al-Albani adalah seorang alim besar berketurunan Albania. Beliau telah meninggal dunia di UAE (United Arab Emirates) pada 19hb. Februari 2013.

Syeikh Wahbi dilahirkan pada tahun 1923 di Shkodra, Albania. Beliau mula belajar daripada ayahnya sendiri, Syeikh Sulaiman al-Ghawiji (juga merupakan guru Syeikh Syu‘aib al-Arnaout), Syeikh Syaaban ad-Dumanuri dan lain-lain. Pada tahun 1937, beliau berhijrah bersama bapa dan keluarganya ke Syria bagi menyelamatkan nyawa dan agama mereka. Dalam tahun yang sama, bapanya telah meyuruh beliau menyambung pengajian ke Universiti al-Azhar, Kaherah, Mesir. Pada tahun 1947, beliau berjaya menghabiskan pengajiannya di sana. Antara guru-gurunya di Mesir ialah: Syeikh Muhammad Khidr Husain, Syeikh Muhsin Abu Daqiqah, Syeikh Muhammad Zahid al-Kawthari, Syeikh Muhammad ‘Ali as-Sayis dll.

Antara guru-gurunya di Syria ialah; Syeikh Hasan Habannakah al-Maidani, Syeikh Muhammad Salih al-Farfur, Syeikh Muhammad Abu al-Yusr ‘Abidin, Syeikh ‘Abdul Wahhab Dibs-wazait dll.

Setelah pulang ke Dimasyq, Syria, beliau telah mengajar di beberapa sekolah agama di Halab dan juga di Fakulti Syariah di Dimasyq. Selain mengajar pengajian umum di masjid-masjid sekitar Dimasyq. Pada tahun 1966, beliau telah berpindah ke Riyadh, Arab Saudi dan mengajar di sana. Setahun kemudian, beliau berpindah pula ke Madinah Munawwarah dan mengajar di sana dalam tempoh 5 tahun.

Pada tahun 1974, beliau kembali semula ke Dimasyq. Namun, pada tahun 1980, sekali lagi beliau kembali mengajar di Madinah untuk tempoh 2 tahun. Beliau juga pernah mengajar di ‘Amman, Jordan untuk tempoh 2 tahun. Antara tahun 1988-2001, beliau telah bertugas pula di Fakulti Pengajian Islam dan Bahasa Arab di Dubai, UAE. Dan setelah itu, beliau kembali semula ke Dimasyq.

Syeikh Wahbi amat mengambil berat pelajar-pelajar yang berasal dari Albania di Syria. Beliau pernah sekali melawat bumi kelahirannya, Albania pada tahun 1991, setelah 54 tahun meninggalkannya.

Beliau telah meninggalkan banyak hasil karya dalam bidang akidah, fiqh, pendidikan, ulum al-Quran dll. sama ada dalam bahasa Arab mahupun dalam bahasa Albania. Beliau telah mengarang 35 buah kitab dalam bahasa Albania dan menterjemahkan 6 buah kitab Arab. Manakala karyanya dalam bahasa Arab melebihi 20 buah kitab. Antaranya:
1. (من قاضايا المرأة المسلمة)
2. (أركان الإيمان)
3. (أبو حنيفة النعمان)
4. (جابر بن عبد الله)
5. (سلسلة أركان الإسلام)
6. (الكافي في الفقه الحنفي)
7. (محمد رسول الله صلى الله عليه وسلم)
8. (كلمة علمية هادية حول إذا صح الحديث فهو مذهبي)
9. (كلمة علمية هادية في البدعة وأحكامها)
10. (محاضرات في تاريخ الفقه الإسلامي)
11. (لباس المرأة وزينتها)
12. (مسائل في علم التوحيد)
13. (الحياة الآخرة أحوالها وأهوالها)
14. (كشف شبهات من زعم حل أرباح القروض المصرفية)
15. (المرأة المسلمة وليس الذكر كالأنثى)
16. (عقود الجواهر المنيفة)
17. (سهام طائشة عن الفقه)
18. Tahqiq (منح الروض الازهر في شرح الفقه الاكبر للعلامة الملا علي القاري).
19. Tahqiq (ملتقى الأبحر في الفقه الإسلامي وأصوله للعلامة إبراهيم بن محمد بن إبراهيم الحلبي).
20. Tahqiq (فضائل القرآن لأبي عبيد القاسم بن سلام الهروي).
21. Tahqiq (مَحْق التقوُّل في مسألة التوسل للعلامة المحقق محمد زاهد الكوثري).
22. Tahqiq (إيضاح الدليل في قطع حجج أهل التعطيل للعلامة بدر الدين بن جماعة).

رحمه الله و غفر له و أعلى مقامه و ألحقه بالصالحين

Rujukan:
-          azahera.net
-          aslein.net
-          ar.wikipedia.org


No comments: