Thursday, January 21, 2010

Nenda Tercinta رحمها الله تعالى


Pada petang Selasa lepas telah berpulang kembali ke rahmatullah nenda saya sebelah ibu, Hjh. Darwiyah @ Asnah bin Hj. Dahlan dalam usia 86 tahun setelah lama terlantar di atas katil kerana serangan stroke. Beliau adalah isteri kepada Tuan Kiyai Hj. Husain bin Hj. Abbas (m. 1981) yang mana biografinya dapat dirujuk di sini.

Jenazah beliau telah disembahyangkan oleh adiknya, Tuan Kiyai Hj. Harawi (biografinya dapat dirujuk di sini - dengan pembetulan beliau masih hidup) dan dikebumikan semalam di Perkuburan Simpang Lima, Klang bersebelahan dengan tempat persemadian Tuan Kiyai Hj. Husain, suaminya yang telah lama pergi dahulu. Meskipun perkuburan itu sudah penuh dan sudah lama ditutup, namun dengan izin Allah SWT dipermudahkan urusan pengebumian tersebut atas wasiat beliau sendiri sebelum meninggal dunia dan berbetulan ada ruang kosong di situ.

Semalam hujan turun sebelah pagi, kemudian ia mereda dan hanya turun renyai-renyai halus seumpama menangisi pemergian seorang yang banyak menghabiskan hidupnya dengan berzikir kepada Allah SWT dan berkhidmat kepada masyarakat kaum ibu. Segalanya berjalan dengan lancar tanpa gangguan sehingga tamat upacara pengebumian berkenaan. Alhamdulillah... semoga rohnya dilimpahi rahmat oleh Allah SWT dan ditempatkan bersama orang-orang soleh.

اللهم اغفر لها وارحمها وعافها واعف عنها وأكرم نزولها وأسكنها فسيح جناتك يا ربّ

2 comments:

Abu Muhammad said...

إنا لله وإنا إليه راجعون

أعظم الله أجرك وأحسن عزاك وغفر لميتك

Takziah buat ustaz sekeluarga. Moga roh beliau dirahmati dan dikasihi Allah sentiasa ...Allahumma aamiin.

al-'Abd al-Da'if: said...

" مَا مِنْ مُسْلِمٍ يُعَزِّي أَخَاهُ الْمُسْلِمَ بِمُصِيبَةٍ إِلا كَسَاهُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ مِنْ حُلَلِ الْكَرَامَةِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ " .