Friday, August 7, 2009

Bidaah Tariqat 'Alawiyyah.. Bukan Ajaran Tasawuf!


Tariqat 'Alawiyyah dari Algeria kini baru sahaja selesai daripada upacara sempena memperingati 100 tahun tariqat berkenaan (1909-2009). Tariqat ini dipimpin oleh Syeikh Khalid bin Tunis (foto bawah). Namun dalam upacara yang disertai sekitar 5000 orang tersebut banyak berlaku perkara-perkara bidaah, seperti percampuran lelaki dan perempuan, serta penayangan video yang menunjukkan gambar Nabi SAW, Abu Bakar dan 'Umar dengan beberapa malaikat sedang terbang di awangan, kecuali wajah 'Nabi' dikaburkan. (klik sini, dan sini)


Syeikh Khalid bin Tunis juga pernah berfatwa bahawa hijab (tudung) bagi perempuan bukanlah kewajipan agama (dharurah diniyyah), dan tidak difardhukan memakainya kepada wanita secara tegas. Beliau juga berdegil dengan teguran dan kritikan Jam'iyyah al-'Ulama' al-Muslimin Algeria terhadap kitabnya (الصوفية الإرث المشترك) yang mengandungi gambar-gambar lukisan Nabi SAW. (klik sini, sini, dan sini, dan sini) Dalam perkembangan terkini, semakin ramai ulama yang meminta agar kitab tersebut ditarik balik penjualannya. Dalam ertikata lain, supaya diharamkan dari disebarkan kepada masyarakat. (klik sini)


Sudah tentu ini memberi ruang dan peluang kepada musuh-musuh Tasawuf dan tariqat-tariqat sufi bagi menghentam dan mengkritiknya habis-habisan, kerana bagi mereka dianggap sebagai punca bidaah dan khurafat. Malah ada yang memberi komentar, inilah jadinya kesan kerana tasawuf bersumberkan dari agama Kristian dan Hindu! لا حول ولا قوة إلا بالله. Bak kata pepatah, umpama kerbau seekor membawa lumpur, habis semua terpalit. Secara jelas, apa yang dibuat oleh tariqat berkenaan bukanlah dari ajaran tasawuf yang sebenar. Agaknya jika Syeikh Ahmad al-'Alawi (foto kanan), pengasas tariqat tersebut masih hidup pasti beliau juga tidak redha dengan apa yang dilakukan oleh para pengikutnya sekarang. Ini kerana ajarannya masih berpegang dengan ajaran tasawuf yang sahih.

Nampaknya, 'guru-guru' penulis di dalam laman forum Rawdh al-Rayyahin juga turut mengecam apa yang berlaku di sana, Seperti Dr. Hamzah al-Kattani, Dr. Muhib al-Sya'rani dan lain-lain. (klik sini)

No comments: