Friday, August 28, 2009

Hadith-Hadith Motivasi Ramadhan

Hadith-hadith terpilih ini adalah sebahagian daripada hasil takhrij yang dilakukan oleh pelajar-pelajar saya di bawah subjek Takhrij al-Hadith. Agar dapat dikongsi bersama saya muatkan hadith yang terpilih sahaja di sini.

Hadith 1: Kelebihan orang berpuasa

عن سهل بن سعد رضي الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : إن في الجنة بابا، يقال له الريان، يدخل منه الصائمون يوم القيامة، لا يدخل منه أحد غيرهم، فإذا دخلوا أغلق، فلم يدخل منه أحد. رواه البخاري ومسلم والنسائي والترمذي، وزاد: ومن دخله لم يظمأ أبدا.
[أخرجه البخاري في صحيحه، كتاب: الصيام، باب: الريان للصائمين، رقم الحديث:1763. ومسلم في صحيحه، كتاب: الصوم، باب: فضل الصيام، رقم الحديث: 1947. والنسائى في سننه، كتاب الصيام، باب ذكر الاختلاف على محمد بن أبي يعقوب في حديث أبي أمامة في فضل الصائم، رقم الحديث: 2205. والترمذي في سننه، كتاب الصوم عن رسول الله صلى الله عليه وسلم، باب ما جاء في فضل الصوم، رقم الحديث: 696.]

Terjemahan hadith:
Daripada Sahl ibn Saad, daripada Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya di syurga itu ada sebuah pintu yang diberi nama “al-Rayyan”, akan masuk melaluinya pada hari kiamat kelak hanyalah orang-orang yang berpuasa. Tidak ada yang masuk melaluinya selain mereka. Apabila mereka telah memasukinya maka pintu tersebut ditutup, dan tidak ada seorang pun yang dapat memasukinya lagi”.

Hadith 2: Kelebihan bersahur

عن عبد الله بن الحارث عن رجل من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم قال: دخلت على النبي صلى الله عليه وسلم وهو يتسحر فقال: إنها بركة أعطاكم الله إياها فلا تدعوه . رواه النسائي بإسناد حسن .
[أخرجه النسائي في سننه ، كتاب الصيام ، باب فضل السحور، رقم الحديث: 2133 ]

Terjemahan hadith:
Daripada Abdullah bin al-Harith daripada seorang sahabat Nabi SAW berkata: Saya masuk menemui Nabi SAW dan baginda sedang bersahur, lalu sabdanya: “Sesungguhnya bersahur itu berkat yang diberikan oleh Allah kepada kamu, maka janganlah kamu tinggalkannya”.

Hadith 3: Kelebihan Lailatul-Qadar

عن أنس بن مالك رضي الله عنه قال: دخل رمضان فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إن هذا الشهر قد حضركم وفيه ليلة خير من ألف شهر، من حرمها فقد حرم الخير كله، ولا يحرم خيرها إلا محروم.
رواه ابن ماجه وإسناده حسن إن شاء الله تعالى . [أخرجه ابن ماجه في سننه، كتاب الصيام، باب ما جاء في فضل شهر رمضان، رقم الحديث 1634]

Terjemahan hadith:
Daripada Anas bin Malik RA berkata : Telah datang bulan Ramadhan, maka Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya bulan ini telah datang kepada kamu dan di dalamnya ada satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Sesiapa yang terhalang daripada malam itu maka dia telah terhalang daripada kebaikan seluruhnya, dan tidak dihalang kebaikannya melainkan orang yang dihalang”.

Hadith 4: Kelebihan puasa Ramadhan

عن أبي هريرة رضي الله عنه عن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: الصلوات الخمس والجمعة إلى الجمعة ورمضان إلى رمضان مكفرات ما بينهن إذا اجتنبت الكبائر. رواه مسلم.
[أخرجه مسلم في صحيحه، كتاب الطهارة، باب الصلوات الخمس والجمعة إلى الجمعة ورمضان إلى رمضان، رقم الحديث: 344.]

Terjemahan hadith:
Diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Antara solat lima waktu sehari, Jumaat sehingga Jumaat, dan Ramadhan sehingga Ramadhan seterusnya, adalah penghapus dosa antara kedua-duanya, selama seseorang itu tidak melakukan dosa-dosa besar”.

Hadith 5: Kelebihan bulan Ramadhan

عن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إذا جاء رمضان فتحت أبواب الجنة وغلقت أبواب النار وصفدت الشياطين. رواه البخاري ومسلم
[أخرجه البخاري في صحيحه، كتاب الصوم، باب هل يقال رمضان أو شهر رمضان ومن رأى كله واسعا، رقم الحديث: 1765. ومسلم في صحيحه، كتاب الصيام، باب فضل شهر رمضان، رقم الحديث: 1793.]

Terjemahan hadith:
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: “Apabila bulan Ramadhan telah tiba, dibukalah pintu-pintu syurga, dan ditutuplah pintu-pintu neraka serta syaitan-syaitan dibelenggu.”

No comments: