Monday, August 24, 2009

Kisah Kamus al-Marbawi


Catitan diari ini dianggap penting dalam sejarah kesusasteraan Melayu-Arab kerana ia merakamkan usaha awal Syeikh al-Marbawi dan rakan-rakannya menyiapkan kamus Arab-Melayu yang pertama.

Kata si-penulis; "Kemudian dari beberapa bulan Muhammad Idris tinggal di Azhar, berduyun-duyun pelajar-pelajar dari Tanah Melayu dan Indonesia datang belajar ke Azhar. Kira-kira 1925 datanglah Syeikh 'Abdullah Langkat dan adiknya 'Abdul Majid serta Syeikh 'Abdul Rahim.

Kami bermuafakat ramai-ramai mengambil guru untuk belajar ilmu falak dari guru yang masyhur di Azhar iaitu Syeikh Abu al-'Ala' al-Falaki. Belajarlah kami dengan syeikh ini kira-kira 12 orang yang diketuai oleh Syeikh 'Abdullah 'Arifuddin Langkat, dan sama-sama beliau itu ialah Syeikh 'Abdullah Junid Tala dan Syeikh Nasruddin al-Johori dan Muhammad Idris.

Dengan qada' dan qadar Tuhan Rabbul 'Alamin, tiba-tiba ikhwan itu mendapat keuzuran kerana terlalu banyak menghabiskan masa untuk membuat terjemahan itu. Maka tampillah Muhammad Idris menyinsing lengan baju himahnya meneruskan terjemahan tersebut, akhir dicetak dan disebarkan kepada anak-anak Melayu dan Indonesia dengan nama Qamus Idris al-Marbawi Arab-Melayu".

- Catitan tulisan tangan bertarikh; 4 Oktober 1949, Syari' Qahirah. (Ihsan SMS daripada Ustaz ASG)

No comments: